top
logo

Ügyfélfogadás


   Hétfőtől csütörtökig: 7:30 - 16:00    Pénteken: 7:30 - 13:30

   3526 Miskolc, Zsolcai kapu 19.
  Etikai kérdésekben ügyfélfogadás:
  kedd és szerdai napokon
11.00 – 15.30. óra között, ill. telefonos egyeztetést követően

  Elérhetőségeinkről bővebben ITT
  olvashat.


Hírek
Beszámoló - Meseautós vasárnap 2018. november 11. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2018. November 22. Csütörtök, 06:54

Beszámoló – Meseautós vasárnap 2018.11.11.

A Magyar Orvosi Kamara B.A.Z. Megyei Területi Szervezetének  „Meseautós Vasárnap”  kirándulásán vettünk részt, mint  szerencsés egészségügyi  dolgozók  és nyugdíjasak. Egy „Meseautóbusz” repített  bennünket vasárnap a fővárosba.

Megcsodáltuk a Szépművészeti Múzeum felújított gyönyörű román csarnokát és antik értékeit.  Ebéd után a Madách Színházban nevettük  végig  az új magyar musicalt, a MESEAUTÓ  fergeteges előadást.  Mindenki  nagyon  jól érezte magát.

Köszönjük a nyugodt  autóbusz vezetést, a finom  falatokat és italokat,  a precíz  szervezést, és  a mindig tökéletes idegenvezetést.  Várjuk a következő kirándulást!

dr. Bazsa Geyza Attila
nyugdíjas  orvos

 
2018. júluis 1 -től hatályos tagdíjszabályzat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2018. Július 06. Péntek, 07:04

A tagdíjszabályzatunkat innen töltheti le.

Módosítás dátuma: 2018. Július 06. Péntek, 07:10
 
BESZÁMOLÓ - a 2018. évi Megyei Orvos Teniszbajnokságról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2018. Június 28. Csütörtök, 11:25

2018. Június 16-án szombaton került megrendezésre az idei Megyei Orvos Teniszbajnokság, a szokásos helyszínen, a Szent Ferenc Kórház Miskolci Tenisz Klubban. A verseny időpontja is hagyományosan június eleje, ekkor a kongresszusi időszak lassan véget ér, a nyári szabadságok pedig még nem kezdődnek el. A helyezéseket a női egyes és férfi egyes küzdelmeiben is körmérkőzés döntötte el, ami azt jelentette, hogy mindenki több meccset játszhatott. Hősiesen küzdöttünk, hiszen ennyi mérkőzés lejátszásához nem vagyunk hozzászokva. A párosok mérkőzésein már döntőnek bizonyult a jobb erőnlét és a megfelelő koncentrálás, amit az aktuális ellenfelek mellett időnként egy fűnyíró is tesztelt. Sportszerű küzdelem zajlott ráadásul remek hangulatban, csak biztatni tudom azokat, akik most nem tudtak eljönni, jövőre várunk minden tenisz kedvelőt szeretettel!

 

Köszönjük a Kamara támogatását, Salamon-Iván Krisztina és Dr. Poncsák Csaba szervező munkáját, és Sasinak a remek pályákat!

 

dr. Farkas Tamás

Végeredmény:

Női egyéni:
1. Dr. Marázi Judit
2. Dr. Bajáky Zsuzsanna
3. Dr. Mónus Rita

Női páros:
1. Dr. Mónus Rita- Dr. Marázi Judit
2. Dr. Bajáky Zsuzsanna-Dr. Fekete Mariann

Vegyes páros:
1. Dr. Marázi Judit-Dr. Farkas Tamás
2. Dr. Mónus Rita- Dr. Dienes Attila
3. Dr. Bajáky Zsuzsanna-Dr. Poncsák Csaba

Férfi egyéni:
1. Dr. Farkas Tamás
2. Dr. Dienes Attila
3. Dr. Pócsi Tamás

Férfi páros:
1. Dr. Farkas Tamás-Dr. Poncsák Csaba
2. Dr. Ujj Róbert-Dr. Dienes Attila
3. Dr. Pócsi Tamás- Dr. Iszlai Zoltán

A legeredményesebb női játékos díjat Dr. Marázi Judit, a legeredményesebb férfi játékos díjat Dr. Farkas Tamás kapta.

 
BESZÁMOLÓ - Barangolás Zólyomtól Árva váráig PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2018. Június 11. Hétfő, 12:05

 

2018. május 11-13. között került megrendezésre a „Magyar várak, magyar történelem a Felvidéken" kirándulás, melyet Zólyomtól Árva váráig történő barangolás formájában  tartottunk meg.

 

A májusi hónap, gondolom mindenki számára kellemes és az a kis májusi zápor - mely rövid időre tarkította az időjárást - nem rontotta el a kedvét senkinek. Az indulás a szokott helyről volt, rövid megállásokkal, mivel új kollégák szálltak fel. Rövid utazás után megérkeztünk Losoncra, ahol egy kis takaros, tiszta város fogadott. Megnéztük a Római katolikus templomot, a Református majolikás cserepes templomot, és a város főterén a betyár szobrát. Sétálva a reggeli szép időben, rátaláltunk egy gyönyörű kis térre, ahol különböző rendezvényeket rendeztek. A városi múzeum épülete is ott helyezkedett el, de kora reggel még zárva volt. A sétálóutcán megakadt a szemünk egy épületen, melyen egy bronz tábla tudatta velünk  hogy nagy költőnk, Petőfi Sándor abban az épületben szállt meg. Kellemes meglepetés volt számunkra. Utunk tovább vezetett Zólyom várába, ahol Balassi Bálint született. Zólyom vára, a város főterétől  délre, egy kis magaslaton áll. A mai vár az 1370-es években, a tatárjárás után, I. Lajos idejében épült. A magyar királyok vadászkastélyként és nyári rezidenciaként  használták. A XV. század közepén, mintegy 20 évig volt itt a huszita csapatok központja, Giskra zsoldosvezér vezetésével. A betörő törökök ellen a Thurzó család erődítménnyé alakította át, két szintet húztak fel, várkapuval erősítették meg, de az olasz gótikus jellegét megtartották és a későbbiekben reneszánsz elemek keletkeztek a vár falain. A törökök sohasem jutottak el Zólyom váráig, katonai jelentősége megszűnt, de fontos események színterévé vált. Nem csak Balassi Bálint születése a várban, melyet bronz emléktábla örökíti meg a vár falán, hanem itt koronázta meg a Zólyomi Országgyűlés Bethlen Gábort is. Épségét a császárhű Eszterházy családnak köszönhetően megőrizte. A kastély termeiben végig sétálva, kiemelkedő a kazettás mennyezett, mely nem kevesebb, mint 78 német-római császárt örökített meg, 15-16 századi mesterek alkotásai, Carravagio, Veronese, flamand festők, illetve gótikus, ortodox ikonok, melyek jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria részét képezik. Kiemelkedő még Lőcsei Pál mester munkássága, a híres Lőcsei Jakab templomoltár díszítő szobrainak másolatai. Nyaranta a Zólyomi vár a turisták kedvelt célpontja, a Zólyomi Várjátékok miatt. Nem mintha most is kevés látogató lenne. Innen indulunk szállásunkra, Rózsahegyre, a Magas Tátrába. A fenyőkoszorú, ami körülvesz, a pisztrángokkal teli víztározó, a friss levegő, a vacsora utáni séta mind kellemes élményt és nyugalmat sugallottak. Nemcsak a felejthetetlen látnivalók, de  a  szálloda elhelyezése is biztosít lehetőséget kiszabadulni a szürke hétköznapok fogságából és elmerülni  a kényeztetésbe.

 

Második nap sem volt élményekben szegény, mivel Szlovákia legnagyobb turisztikai látványosságát vettük célba, Árva várát. És mint mindig a három nap alatt, most is remek volt a hangulat. A Felvidék legmerészebb vára, az Árva-folyó feletti függőleges sziklabércen magasodó Árva vára 400 éve változatlan formában őrzi a Lengyelországba tartó főútvonalat. A történelmi Magyarország északi határán épült Sasfészek az ország legnépszerűbb  látnivalója. Eredetileg gótikus, román stílusú vár. A század végén Csák Máté, majd Károly Róbert és birtokadományként több gazdát cserélt. Határvédő vár, megyeszékhely, Komorowsky Péter rablovag székhelye, aki 25 évig fosztogatja és tartja rettegésben a vidéket. Ennek véget vet Mátyás Király, aki a gróf várait elfoglalja és kiegyezik a vár visszavételéről. Említeni kell Corvin János, Szapolyák, Thurzó fényes korszakát, az Erdődy és Pálfy család 1920-ig lakják a várat. A várnak három szintje van, ha jól emlékszem, több, mint 400 lépcsője, történelmi, folklór kiállítás, vámpír filmek forgatásának a színhelye és tudnék még sok mindent sorolni. Mindezeket hátrahagyva, délután megnézzük az Árvai falumúzeumot. Nagyon érdekes és egyedi volt, a szép idő és a szépséges táj is hozzájárult.

 

Harmadik nap felvonóval felmegyünk a Malino Brdo csúcsra, melyről csodálatos a kilátás és téli időszakban sípályák várják a téli sportok kedvelőit. Majd Besztercebányára vitt az utunk, oda is a szép idő elkísért. A Mátyás házat, a várnegyedet, a Mária templomot hátrahagyva indultunk hazafelé és szerencsésen meg is érkeztünk. Remélem, mindannyian kellemesen elfáradva és élményékben gazdagon hajtottuk pihenőre a fejünket.

 

Dr. Orbán Enikő, belgyógyász, háziorvos szakorvos

Módosítás dátuma: 2018. Június 11. Hétfő, 12:13
 
Beszámoló PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2018. Április 25. Szerda, 10:52

 

Egy újabb tökéletes nap

 

 

A Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. Megyei Területi  Szervezete  rendszeresen meghirdet a tagok számára hétvégenként közös kirándulásokat, kulturális programokat. Tájékoztatóban értesülünk az aktuális lehetőségekről, ahová szeretettel várnak minden kedves kollégát és hozzátartozóját.

Legutóbb 2018. március 10-én volt módunk részt venni egy közös kiránduláson.

 A reggeli gyülekező a szokásos helyen, a Búza téren volt. A kellemes, enyhe reggelen örömmel üdvözöltük egymást, hiszen egy-egy kollégával, ismerőssel már régen találkoztunk.

Némi várakozás után a buszunk is megérkezett, s hamarosan indulhattunk Budapestre.

Mint minden alkalommal, most is remek hangulatban telt az idő.

A tervezett programnak megfelelően időben érkeztünk a Terror Házához. Néhányan  jártunk már itt régebben, de a többség  csak hallomásból ismerte . A hely hangulata, a látottak mindenkit lehangoltak, felidéződtek bennünk a régmúlt szörnyű eseményei.

A háromemeletes épület 1880-ban Feszty Adolf  tervei alapján polgári lakóháznak épült. Kezdetben a Hűség Háza nevet viselte. Az elnevezés Szálasitól ered, hiszen ez volt híveinek főhadiszállása, itt tartották gyűléseiket. 1944 őszétől a nyilasok vették át az uralmat Magyarországon, s ettől kezdve a Hűség Háza begyűjtőhely és börtön  lett. Itt tartották fogva és kínozták az ellenállókat és az ellenségnek kikiáltott áldozatokat.

1945 tavaszán Az Andrássy úti ház új gazdát kapott, pincebörtön-labirintust alakítottak ki az Andrássy út 60. szám alatt. A kommunista rendszer ellenségeinek kikiáltott embereket itt kínozták, ölték meg és csikartak ki belőlük vallomásokat.

Teremről teremre járva, az áldozatok fényképeit, használati tárgyaikat látva döbbenten hallgattuk idegenvezetőnket, aki a látottakon kívül sok érdekes információval és magyarázattal szolgált. Járva a múzeumot korabeli  és hiteles filmrészleteket tekinthettünk meg . A börtönpince folyosóin, cellái előtt elborzadva szembesültünk azokkal a borzalmakkal, amiket mi már szerencsére csak a történelemkönyvekből, filmekből ismerhetünk.

 

Dél körül járt az idő, s az enyhe, már-már tavaszias időben kedvünkre volt a rövid séta a népszerű Oktogon étteremig, ahol egy nem mindennapi, választékos és remek ebédet fogyaszthattunk el.

Jóllakottan, s immár jókedvűen sétáltuk le gazdag ebédünket a Madách színházig, ahol újabb program várt ránk.  Andrew Lloyd Webber : József és a színes szélesvásznú álomkabát c. darabot tekintettük meg. A darab bejárta a világ nagy színpadait és mindenütt hatalmas sikerrel játsszák.

 

 

Csodás idő, jó hangulat, a viszontlátás öröme, összehangolt program, közös ebéd, színvonalas színházi előadás pazar díszletekkel, jelmezekkel és neves színészekkel, kellemes, kényelmes és biztonságos utazás, minden igényt kielégítő, magas szintű ellátást biztosító szervezők, barátságos útitársak…szóval minden a maximumon!

 

                                                                                      Egy elégedett feleség

 
2015. évi választás címlap PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2015. Április 14. Kedd, 09:06
Figyelem!!!

Kamarai választásokkal kapcsolatos adatok,
információk az Aktualitások között.

 

 
A MOK nyilatkozattételi javaslata PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2013. Február 11. Hétfő, 14:25

 

A MOK nyilatkozattételi javaslata a közalkalmazottként történő továbbfoglalkoztatásra

 
A Magyar Orvosi Kamara korábbi közleményében jelezte az érintett orvosoknak, hogy nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatásukra irányuló kérelmük aláírását halasszák mindaddig, míg a sorsukat érintő konkrét feltételek megismerhetővé válnak.


Tekintettel arra, hogy ezen információkat beszerezni mai napig sem sikerült, köztestületünket a kérdésben sem tárgyalásra, sem véleményezésre nem kérték, a MOK Elnökségének ma kelt határozata alapján – korábbi ígéretünknek megfelelően – közzétesszük azt a jogfenntartó nyilatkozat-tervezetet, melynek a továbbfoglalkoztatásra irányuló kérelemhez illesztését javasoljuk mindazok számára, akik minden bizonytalanság dacára úgy döntenek, hogy e kérelmüket aláírják.

A MOK javasolja, hogy a kérelmet csak a mellékelt jogfenntartással kiegészítve írják alá.

ZÁRADÉK
A KÖZALKALMAZOTTKÉNT TÖRTÉNŐ TOVÁBBFOGLALKOZTATÁS ENGEDÉLYEZÉSÉRE SZÓLÓ KÉRELEMHEZ

A 2012. évi CCVIII. törvény 10. és 11. §-a szerinti 1997. évi LXXXI. törvény új 83/C és 102/1. §-okban elrendelt, és az 1700/2012. (XII.29.) Korm. határozat szerint végrehajtott változásokat - a több évtizeden át méltatlan bérért, nehéz fizikai és pszichés megterhelés mellett végzett egészségügyi közfeladatot ellátó munkavállalóként - megalázónak és méltatlannak tartom.

A továbbfoglalkoztatás engedélyezésére szóló kérelmemet ezen körülmények között csak azért nyújtom be, hogy az engem foglalkoztató intézmény működőképességét és a betegellátás biztonságát a jelenleg is erőn felül teljesítő többi egészségügyi dolgozóval közösen továbbra is fenntartsuk.

A GYEMSZI által megfogalmazott és a számomra megküldött tájékoztató és az engedély kérelmi forma nyomtatvány semmiféle garanciát, de még utalást sem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan fogják biztosítani számomra azt a miniszterelnöki ígéretet, hogy a nyugdíj és a közalkalmazotti illetmény együttes folyósításának tilalma után továbbfoglalkoztatásom esetén a korábbi jövedelmem változatlanul megmaradjon.

Ennek megfelelően a benyújtott kérelmem csak akkor tekinthető érvényes nyilatkozatnak, ha 2013. július 1-ét követően is jogszabállyal és névre szóló szerződéssel is garantálják számomra, hogy a továbbfoglalkoztatás esetén a jövedelmem azonos lesz a jogszabályok szerinti nyugdíjam plusz az aktuális munkabérem összegének jövedelemével. Ennek hiányában a továbbfoglalkoztatás engedélyezésére szóló kérelmem semmis.
 

Kelt………………………., 2013………………….

..........................................................
aláírás


 

 
Bécsi emléktúra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. Február 01. Péntek, 00:00

Módosítás dátuma: 2014. Január 13. Hétfő, 09:57
 
Nyilatkozat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2013. Január 29. Kedd, 06:55

 

Tisztelt Tagtársak, Kedves Kollégák!

 

Az alábbiakban tesszük közzé a Magyar Orvosi Kamara - nyugdíkoron túl dolgozó orvosok és egészségügyi dolgozók továbbfoglalkoztatásával kapcsolatban kiadott - nyilatkozatát.

 

Üdvözlettel: Dr. Cziáky Tamás területi elnök

 

"Nyilatkozat

A nyugdíjkoron túl dolgozó orvosok és egészségügyi dolgozók továbbfoglalkoztatása érdekében megteendő egyéni kérelmezés 15 napos periódusa a holnapi napon indul. Ennek alkalmából a Magyar Orvosi Kamara a következő nyilatkozatot adja ki:

A MOK megköszöni mindazok áldozatos munkáját, akik fáradságot nem kímélve a jól megérdemelt nyugalomba vonulás helyett gyógyító ténykedésük folytatásával vállalták és vállalják a közismerten rendkívül rossz munkaerőhelyzetben lévő egészségügyi közszolgáltatás fenntartását. Ezért köztestületünk méltatlannak, megalázónak ítéli, hogy az érintetteknek egyenként kell kérvényezniük eme nélkülözhetetlen aktivitásuk folytatását ahelyett, hogy akár külön-külön is személyre szólóan kérnék meg őket erre, a betegellátás folyamatossága érdekében. A Magyar Orvosi Kamara továbbra is fenntartja határozott álláspontját a bonyolult és megalázó kérvényezés helyett az ágazati mentesség kézenfekvő és szükségszerű megadása érdekében, és rendületlenül tovább szorgalmazza azt.

A „kényszernyugdíjazás” érintettjei számára - döntésük meghozatalához - e pillanatban sem állnak rendelkezésre egyértelmű, jogszabályban rögzített olyan információk és feltételek, melyek nélkül az egyén jövőbeni sorsáról felelősséggel dönteni nem tud. Ezeket Kamaránk sem tudta mindeddig megszerezni. Ezért mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy a továbbfoglalkoztatására irányuló esetleges kérelmének aláírásával a lehetséges határidő végéig várjon – ez alatt továbbra is a szükséges információk megszerzésére törekszünk -, végezetül pedig, amennyiben az aláírás mellett dönt, azt csak egy, szükség esetén a következő napokban kidolgozandó és nyilvánosságra hozandó, egzisztenciális érdekeit védő jogfenntartó nyilatkozat kiegészítésével tegye meg.

Budapest, 2013. január 24."

 

 

 
Kamarai munkánk elismerése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2013. Január 08. Kedd, 11:59

Büszkén tesszük közzé az alábbi két kolléga – kamarai munkánk elismeréséül írt - köszönő sorait:

„ Emlékezés és köszönet…

Néhány éve (?) a Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. Megyei Szervezete Nyugdíjasok Klubját hozta létre.
Évente egy-egy értékes helyi összejövetel – évértékelés, karácsonyi emlékezés, könyvismertetés – tette emlékezetessé ezeket a találkozásokat.
Az elmúlt évben Felvidéki kirándulás – Eperjes – Bártfa –, az idén pedig Kárpátalja nyújtott kellemes élményt a két buszos kirándulás résztvevőinek.
A találkozások a régi baráti és munkakapcsolati emlékek felidézése mellett, új kapcsolatok teremtésére is lehetőséget adtak.
Az október végi Kárpátaljai kirándulás olyan ismeretek és érzések felismerését is hozta, melyeket sokan évekig nem ismertünk.
A Falusi Turizmus területén dolgozó lelkes pedagógusok helytörténeti ismertetői és a vendégfogadók is nagyon készségesek és kedvesek voltak. Magyarságuk őrzése és megvallása nagyszerű példája a magyar patriotizmusnak.
A résztvevő 72 főnyi odalátogató nevében is köszönetünket fejezzük ki az utazást szervezők és segítőik felé; és további ilyen utazások szerezésére buzdítjuk a Klub vezetőit és az utazási irodát is.
 
Tisztelettel: Dr. Barna Béla
Miskolc, 2012. 12. 10. ”

„Tisztelt Elnök, Úr Titkár Asszony és kedves Munkatársai! Nagyon boldog karácsonyi ünnepeket kívánok egészségben, szeretetben, békében kedves családjuk, szeretteik körében. Az újévre erőt, egészséget, szerencsét, anyagi jólétet és jól fizető, biztos munkahelyet, ahová szívesen mennek minden nap szerető, segítő munkatársak közé. Kívánom, hogy környezetükben rosszindulatú, gáncsoskodó emberek sosem legyenek és tudásuk, munkájuk méltó anyagi elismerést kapjon. Sikert, szerencsét, jókedvet, sok örömet, boldogságot, nevetést, és munkabírást kívánok egészségben. Köszönöm a 2012-ben végzett áldozatkész, sok energiát, szabadidő feláldozást kívánó munkájukat, ami Nekem és sok nyugdíjas Kollégámnak boldogságot és élményt, szakmailag pedig a korral lépést tartó tudást nyújtott. Sok sikert, sok örömet kívánok szeretettel Dr. Pereczné Dr. Ócsai Borbála Miskolc, 2012. december 13.”

Módosítás dátuma: 2013. Január 09. Szerda, 13:43
 
Tájékoztató tagtársaink részére továbbképző tanfolyamok értékeléséről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2012. Március 13. Kedd, 12:13

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Mint orvosoknak ajánlott továbbképző tanfolyam/tanfolyamok szervezőjéhez fordulok. Szeretném tájékoztatni arról, hogy „A nemzeti erőforrás miniszter 64/2011.(XI.29.) NEFMI rendelete az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről”, a Magyar Orvosi Kamara feladatává tette a magyarországi orvos továbbképzések minőségellenőrzését: „13.§ A Magyar orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerészi Kamara az Ekt.2. § k) pontjában foglaltak alapján folyamatosan ellenőrzi, figyelemmel kíséri, elemzi és értékel9i a továbbképző helyeket és a továbbképző helyek által lefolytatott képzési programok minőségét.” Ennek végrehajtása érdekében létrehoztunk egy anonim módon, önkéntesen kitölthető, az adott tanfolyamot értékelő portált az OFTEX rendszerben.
A tanfolyamokról, a résztvevők által adott értékelés alapján jelentést készítünk, melyet a minisztériumnak, a grémium vezető tanszékvezetőknek, valamint Önöknek is megküldünk.
A folyamatos ellenőrzés célja, hogy a továbbképző tanfolyamok megfelelő színvonal biztosításával szolgálják az orvosok képzését és ezen keresztül a korszerű és biztonságos, eredményes beteg ellátást.
A korszerű, jó minőségű tanfolyamok az orvoskar számára a biztonságot, Önöknek a jó hírnevet, keresettséget jelentik.
Az eredményes további munka érdekében kérjük Önöket, hogy minden továbbképző tanfolyam meghirdetésekor, de a tanfolyamokon többször is hívják fel a részt vevő Kollégák figyelmét arra, hogy az értékelő dokumentumot a tanfolyam befejeztével töltsék ki.
Az értékelő kérdőív, mint már említettem, az OFTEX portálon található, a kitöltő személye ismeretlen marad. Az értékelést minél többen töltik ki, annál hitelesebb lesz a tanfolyamokról adott vélemény. Természetesen az is értékelés, ha egy tanfolyamról egyáltalán nem kapunk visszajelzést. Egy konkrét tanfolyam értékelése fél évig lehetséges, természetesen az értékeléshez szükséges válaszokat a tanfolyam végén várjuk és összesítjük.
Bízom benne, hogy az ellenőrzésnek ez a módja elnyeri tetszésüket és ennek megfelelően segítik munkánkat.
Budapest, 2012.03.07.


Üdvözlettel: dr. Nagy Ferenc
MOK főtitkár
 

Módosítás dátuma: 2012. Március 13. Kedd, 12:14
 
KÖZLEMÉNY PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2012. Február 06. Hétfő, 08:47

 

Tisztelt Kollégák!

 

2012. január 30.-án Területi Szervezetünk elnökségi ülést tartott, ahol az elnökség kiemelt fontosságúnak tartotta, hogy felemelje szavát a kamarai tagokat ért, Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába történő kötelező regisztráció ellen.
 

 A törvény nem ismeri el valamennyi orvos tekintetében azt a tényt, hogy közfeladatot lát el munkája során. Az egészségügyi vállalkozások finanszírozását sem a piac törvényei, illetve a vállalkozó orvos határozza meg, hanem jogszabályban előírt módon egy felülről zárt kassza keretei között működik. Arról nem is beszélve, hogy az orvosi vállalkozásokat szigorú korlátok közé szorítja az egészségügyi közfeladatok ellátása során érvényesülő területi ellátási kötelezettség. Mindemellett elmondható, hogy az egészségügyi vállalkozások a Kereskedelmi és Iparkamara részéről semmilyen szolgáltatást, vagy juttatást nem kapnak. A Magyar Orvosi Kamara Országos Elnökségével egyetértve csak azoknak a vállalkozásoknak kellene regisztrálni és regisztrációs díjat fizetni, ahol a bevételek több mint a fele nem egészségügyi tevékenységgel összefüggésben keletkezett.
 

A fentiek alapján elnökségünk úgy döntött, hogy csatlakozik a Magyar Orvosi Kamara Országos Elnökségének közleményéhez és tiltakozik a fentiekben részletezett sérelmek miatt, egyben kéri az Országos Elnökséget, hogy minden lehetséges törvényes eszközt vegyen igénybe érdekérvényesítésünk érdekében.
 

Egyúttal mindemellett kötelességünknek érezzük tagjainkat tájékoztatni arról, hogy amennyiben a jelen törvényi szabályozásnak nem tesznek eleget, abban az esetben a vállalkozásuk által benyújtott különböző pályázatok elutasításra kerülhetnek.
 

Ezúton elérhetővé tesszük tagjaink számára azt a közleményt, melyet a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezeteinek Tanácsa 2012. január 25.-i ülésén fogalmazott meg.

 

Tisztelettel:
a MOK B.-A.-Z. Megyei Területi Szervezetének Elnöksége nevében:

Dr. Cziáky Tamás elnök

 

„Közlemény
A MOK Területi Szervezeteinek Tanácsa folyó év január 25-én tartott ülése alkalmával részletesen tájékozódott az orvoskart érintő jogszabályi változásokról, valamint a megkezdődött bértárgyalásokról. A TESZT elégedetlenségét és mély aggodalmát fejezi ki a kialakult helyzet miatt.
Ismételten és folyamatosan nehezményezzük, hogy nem közalkalmazott kollégáink munkáját nem ismerik el közfeladatot ellátó közszolgáltatásként. A gyógyító munkánknak teret adó ingatlanokat egyre szélesebb körben építményadó alá vetik – a törvényi védettség megszűnését követően -, s bár sem kereskedők, sem iparosok nem vagyunk, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara regisztrációjára kényszerítenek a törvény erejével, évről-évre ismételt kiadással sújtva az orvoskart. Nem ipart űzünk, s mégis rendre kudarcot vallunk, amikor a közfinanszírozásból önkényes mértékben biztosított bevételeinket sújtó iparűzési adó alóli mentességért emelünk szót.
Elfogadhatatlannak és indokolhatatlannak ítéljük az ún. bértárgyalások jelentős elhúzódását. Megdöbbenéssel értesültünk róla, és érthetetlen számunkra az indok, miszerint a késlekedés oka az intézményi létszám és béradatok hiánya, melyek begyűjtése még csak jelenleg folyik. Egyre egyértelműbb, hogy az egészségügyben dolgozók életkörülményeinek, az orvosok jövedelmének számottevő javítására érdemi forrás nem látszik. Hiába várjuk, hogy a felelős döntéshozók álljanak elő végre konkrét javaslataikkal, és ne az érdekképviseletektől várják a tanácsokat az elégtelen forrás szétosztására.
Mindeközben az ellátás biztonsága napról-napra romlik, egyes helyeken – amint az kollégáink levélben jelezték – a járóbeteg szakellátás pl. „addig működik, amíg a nyugdíjasok ki nem hullanak” – aktív korú orvos már a közelben sincs.
Ilyen körülmények között a MOK Területi Szervezeteinek Tanácsa egyhangú határozatával szólítja meg a Kamara valamennyi tagját, tartsanak ki az „Élhető Magyar Egészségügyet” mozgalom mellett, és továbbra is csatlakozzanak az immár 2 hónap múlva végleg lejáró felmondási akcióhoz. Fokozzák aktivitásukat, és ne hagyják megfélemlíteni magukat az önként vállalt túlmunka megtagadását kezdeményező szakszervezeti akcióban való részvétel kapcsán. Legyen mindenki tisztában saját jogaival, azzal, hogy szabadidejével korlátlanul rendelkezhet és ebben törvényesen nem akadályozható! Csak közös összefogással és kellően határozott nyomásgyakorlással lehetünk eredményesek!

Budapest, 2012. január 25.
Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezeteinek Tanácsa”

 

Módosítás dátuma: 2012. Február 06. Hétfő, 08:48
 
Tájékoztatás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2012. Január 26. Csütörtök, 12:44

A kötelező gazdasági kamarai regisztráció kapcsán a következőkről tájékoztatjuk tisztelt tagjainkat.

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 2012.01.01. napjával életbe lépett módosítása kapcsán a gazdálkodó szervezetek (egyéni és társas vállalkozások) számára kötelezővé válik a kamarai regisztráció.
Az újonnan alakuló cégbejegyzésre kötelezett társaságoknak a cégbejegyzést követően, az egyéni vállalkozóknak pedig a nyilvántartásba vételt követően 5 munkanapon belül kell jelentkezniük a székhely szerinti gazdasági kamarához.
A már működő vállalkozásoknak 2012.02.29-ig kell bejelentkezni nyilvántartásba vétel céljából.

A regisztrációval kapcsolatos bővebb tájékoztatás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján talál:
http://www.mkik.hu/index.php?id=5737

Felmerül a kérdés, hogy az orvosi kamara tagjait megilleti-e tagdíj-kedvezmény a kötelező gazdasági kamarai regisztrálásra tekintettel. Sajnálatos módon a válasz egyértelműen: NEM.

A MOK hatályos Tagdíjszabályzata azon orvosok számára nyújt 50 %-os tagdíj-kedvezményt, aki más szakmai kamarában is tagdíjfizetésre kötelezett. Ez a feltétel azonban a kötelező kamarai gazdasági regisztrációval nem teljesül az alábbiak miatt:
1. a kereskedelmi és iparkamara nem szakmai, hanem gazdasági kamara
2. a kötelező regisztráció nem azonos a kötelező kamarai tagsággal és a kereskedelmi és iparkamarában regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá
3. a regisztráció ill. a tagsági jogviszony alanya is más
a. kereskedelmi és iparkamarában a gazdálkodó szervezet regisztrál, nem pedig a magánszemély orvos,
b. az orvosi kamarában a magánszemély viszont tagsági jogviszonyt létesít.

Mindezek alapján értesítjük tisztelt tagjainkat, hogy kereskedelmi és iparkamarai regisztrációra, vagy tagságra való hivatkozással a MOK-ban tagdíj-kedvezményre nem jogosultak.

Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét!


2012. január 11.


A MOK B.-A.-Z. Megyei TESZ elnöksége
 

 
A Magyar Rezidens Szövetség tájékoztatója PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2012. Január 04. Szerda, 09:51

 

Tisztelt tagtársak, Kedves Kollégák!

 

Egyetértve az "Élhető Magyar Egészségügyet!" mozgalom törekvéseivel, ezúton tesszük közzé a Magyar Rezidens Szövetség tájékoztatóját.

 

Dr. Cziáky Tamás elnök

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Kedves Szakorvos és Rezidens Kollégák!


Amint láthattátok, az utóbbi napokban felgyorsultak az események. Feladatainknak megfeszített tempóban igyekszünk eleget tenni. Kérjük, nézzétek el, hogy csak most tudunk részletesebb tájékoztatóval szolgálni. Ami a legfontosabb:

1. Az akció továbbra is folytatódik, nem történt megállapodás.
2. A célok ugyanazok. Ebben sem történt változás.
3. Egyedül a határidő változott: 2012. március 29-re. Ezen többször nem módosítunk.

A halasztás előnyeit és esetleges kockázatait alaposan megfontoltuk, és ezeket mérlegelve döntöttünk. Előzetesen konzultáltunk a helyi szervezeti egységeinkkel és a Magyar Orvosok Szövetségével is. A halasztás fő okai a következőek:

1. Lehetőség nyílt egy érdemi alapbér emelésre anélkül, hogy a felmondó nyilatkozatokat aktiválnunk kellett volna.
2. A kormányzat lépésére mi is gesztust gyakoroltunk, ezzel egyébként időt adva saját magunknak is a további erősödésre (bár sok felmondás gyűlt össze, de ez még tovább növelhető)
3. Amennyiben nem történik megegyezés, úgy a felmondó levelek az eredeti terveknek megfelelően aktiválásra kerülnek. A pontos keretekről napokon belül értesíteni fogunk mindenkit!

A harcot nem adtuk és nem is adjuk fel. Ehhez azonban továbbra is szükségünk van a támogatásotokra!

Amiben segíteni tudtok:
- Felmondási nyilatkozatotokkal a továbbiakban is tartsatok ki az "Élhető Magyar Egészségügyet" mozgalom mellett
- Várjuk a további csatlakozásokat is! Részletek hamarosan a www.rezidens.hu oldalon
- Csatlakozzatok a MOSZ által gyűjtött túlmunka visszamondáshoz is:
www.moszhonlap.hu

Az országjárást folytatni fogjuk, a mozgalom továbbra is nyitott minden orvos számára! Ígéretünknek megfelelően kitartunk az eredeti célok mellett. Tesszük mindezt konstruktív módon, az építés és nem a rombolás szándékával. Tartjuk azt a vállalásunkat is, hogy szem előtt tartjuk a csatlakozó kollégák biztonságát, hiszen az akció keretében a 2500 orvos -a közös küzdelem megvívása mellett-, ezzel is megbízott bennünket. Hogyha a szükség úgy hozza, a felmondások aktiválása sem marad el. Csupán 3 hónapra kérjük a további türelmeteket, nem tovább.

Sokan kérdeztétek, hogy milyen forrás szolgál a béremelés fedezetéül. Az egyik ilyen, már a Miniszterelnök úr által is publikált forrás a népegészségügyi termékdíj, ami ígérete szerint kizárólag orvosok bérezésére fordítható:


"Tavaly az orvosok támogattak bennünket, hogy bevezessük a népegészségügyi termékadót, tehát az egészségtelen élelmiszeripari termékek után speciális termékadót kell fizetni, ez megy az egészségügybe. Ezt mind az orvosok bérezésére fordítjuk. Tehát ma az államtitkárnak áll rendelkezésére 2012-re nézve annyi pénz, hogy azokkal az orvosokkal, akik valóban meg akarnak állapodni, akik szolgálni akarják a betegeket meg a hazájukat, azoknak a számára 2012-ben elfogadható béremelést tudunk ajánlani." (Orbán Viktor, 2011.12.30.)

Tisztában vagyunk vele, hogy ezzel a több ezer orvos akarata még nem ért célba. Az utóbbi 3 napban ennek megfelelően rengeteg támogató és jó pár kritikus visszajelzés is érkezett az akció további ütemezését illetően. Néhányan politikai hangvételű csalódottságuknak adnak hangot, mivel az akcióban a kormányzat irányába készülő fricska lehetőségét véltek felfedezni és elveszni. Az elmúlt hónapokban persze megkaptuk a másik irányból a "miért pont most, miért pont ezalatt a kormány alatt" kritikáját is.

Az elmúlt 5 évben mindvégig konzekvensen szakmai alapon érdekképviseltünk. Elkötelezettségből, nulla forintos költségvetésből. Az utóbbi hónapok során munka mellett több mint 10.000 kilométert utaztunk, legalább 100 összejövetelt tartottunk. Nem azért tettük mindezt, hogy akár most, akár később feladjuk a céljainkat. És nem azért, hogy a balról vagy jobbról fújó szél eltántorítson.

Folytatjuk. Erőnk és legjobb tudásunk szerint. De a sikerhez szükségünk van a továbbiakban is RÁTOK. Arra, hogy az elkövetkező 3 hónapban is közösségként harcoljunk tovább.

Kérjük a további megtisztelő bizalmatokat!

Üdvözlettel:
a Magyar Rezidens Szövetség elnöksége

Magyar Rezidens Szövetség
www.rezidens.hu
A Magyar Rezidens Szövetség honlapja

 

 

Módosítás dátuma: 2012. Január 04. Szerda, 09:57
 
FELMONDÓNYILATKOZATOK: Élhető Magyar Egészségügyet! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. December 02. Péntek, 10:37

FELMONDÓNYILATKOZATOK: Élhető Magyar Egészségügyet!

 

A Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezéséhez csatlakozott a Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara is. Történelmi összefogás alakult ki. A teljes orvostársadalom közös fellépésének a célja az, hogy a bérek és a munkakörülmények rendezésével megállítsák azt a drámai orvoselvándorlást, ami egyébként 2013 végére a hazai ellátórendszer spontán összeomlásához vezetne.

Kedves Kolléga!

Ahhoz, hogy elérhessük céljainkat, várjuk MINDEN ORVOS (szakorvosjelöltek, szakorvosok, főorvosok) csatlakozását. Amennyiben csatlakozni szeretne az „Élhető Magyar Egészségügyet” kezdeményezéshez, válassza ki az Ön munkaszerződésében megjelölt munkaviszonyának megfelelő linket a Szövetség honlapján, ahol megtalálja a kitöltési tájékoztatót és a felmondási nyilatkozat formanyomtatványát. A kitöltött dokumentumokat kérjük postázza a Bősze-Magyar Ügyvédi Iroda címére (Veszprém 8200 Úrkút u. 8.). Amennyiben további kérdése, észrevétele van, kérjük, jelezze a Szövetség elérhetőségein, vagy honlapjuk fórumán keresztül!

Magyar Rezidens Szövetség

4032 Debrecen, Móricz Zsigmond krt 22

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

+36-52-411-717 / 55376

+36-52-532-203

http://www.rezidens.hu

Kedves Kolléga! Elérkezett az idő, hogy végre megküzdjünk az orvosi hivatáshoz méltó bérekért, munkakörülményekért és az önbecsülésünkért. Hozzuk létre közösen az Élhető Magyar Egészségügyet!

Módosítás dátuma: 2011. December 02. Péntek, 10:43
 
Nyugdíjas Klub - kirándulás Kelet - Szlovákiába 2011. 10. 14.-én PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2011. November 15. Kedd, 09:06

 

A Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. Megyei Területi Szervezet Nyugdíjas Klubjának
kirándulása Szlovákiában

Az orvosi kamara nyugdíjas klubja számára megszervezett eddigi rendezvények sikerei adták az ötletet újabb klub program, kirándulás szervezésére. Azok, akik a kamara részéről az eddigi programok kitalálói és tevékenyen részesei voltak, tapasztalhatták, hogy milyen fontossággal bírnak a nyugdíjas orvosokkal és egymással való találkozások, beszélgetések.
Ennek apropóján pattant ki a szikra a szervezőkből, hogy a következő rendezvényt Szlovákia két jelentős magyar történelmi vonatkozással is bíró városába tartsuk meg. Két autóbusszal, mintegy 90 fővel indultunk el október 14.-én reggel. A szükségszerű korai indulás, valamint a viszonylag hűvös idő nem vette el a kedvét senkinek sem. Autóbuszaink kényelmesek voltak. Jó hangulatban, néhány megállással értük el látogatásunk első helyszínét Eperjest. A város főterén megállva megcsodáltuk a rendezett, építészetileg karbantartott épületeket. A reneszánsz stílusban épült házak a régi idők hangulatát idézték. A tér központjában a XIV. században épült Szent Miklós Templomot belülről is megcsodáltuk. A főtéren sétálva láthattuk a II. Rákóczi Ferenc Múzeumot, mely a magyar történelem egykori jelentős képviselőjének szerepvállalásáról, életének fontos eseményeiről, a szabadságharc mozzanatairól adott betekintést. Séta közben megismerhettük a főtérhez kapcsolódó utcákat, a város közlekedési szerkezetét, valamint az építkezési szokásokat.
Utunk második állomása Bártfa ( Bardejov ) volt, mely jelenleg jelentős fürdőváros. Régebben kereskedelmi útvonalak találkozásánál játszott fontos szerepet. A fürdő mellett található a régi életmódot megelevenítő skanzen. Itt megtekinthettük eleink építkezési szokásait, láthattuk a lakások berendezéseit, a gazdasági épületek kialakításának módjait, az élelmiszer feldolgozás akkori eszközeit és lehetőségeit. Mivel gyakorlatilag csaknem mindent fából építettek, az akkori idők ács – és asztalos mesterségének nehézségeit is le lehetett mérni. Templomaikat is fából építették, a „ mintadarab „ a skanzen közepén állt. A fürdő komplexum területén lévő szállodában ebédeltünk. Jellegzetes szlovák ételekből összeállított menüt ( párolt hús knédlivel, párolt káposztával körítve ), melyet mindenki szívesen fogyasztott. A város a történelmi kort idézi a jelenleg is több száz méteren megmaradt várfallal, melyen belül található a főtér. A rendezett, karbantartott, egymás mellé épült házak valamennyiünkre jó benyomást tettek. A főtéren található három hajós Egídia névre hallgató kis bazilikában gyönyörködhettünk, mely az UNESCO világörökség részét képezi. A padok fafaragásának jelenleg is ép részeit saját kézzel tapinthattunk, és csodálattal adóztunk a régi mesterek munkáinak. Az ámulatba ejtő oltárképeket nézhettük, míg a bazilika előtt lévő két óriásharang súlyát próbáltuk megsaccolni. A bazilikától mintegy 50 méterre található múzeumban megtekinthettük a történelem tárgyi emlékekeit, fegyvereket, írásos dokumentumokat.
Idő hiányában csak autóbuszunk ablakából láthattuk meg Kapi hegycsúcsán épült vár-romot.
Valamennyien jól éreztük magunkat. Történelmi tapasztalatokkal gazdagodva, késő este érkeztünk vissza Miskolcra. A szervezőknek ezúton is hálánkat fejezzük ki, és mondunk köszönetet.

Dr. Baranyai Zoltán
 

 
Az Orvos Centrum portálról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2011. Április 07. Csütörtök, 12:35

 

Figyelem!

 

Az Orvos Centrum portálon havonta több mint 20 ezren keresnek orvost.

A regisztráció az orvosoknak díjmentes.

 

További részletek az Orvos Centrum Szerkesztőségénél

Tel: +36 70 620 11 12, E-m ail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Web: www.orvoscentrum.hu

 
Nyugdíjas Klub 2011. április 9. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2011. Április 04. Hétfő, 11:44

 

Természet, kultúra, figyelmesség… lehet a mottója az utolsó, március 9.-i Nyugdíjas Klub összejövetelének.
Hallgatva a múzeum dolgozóinak szakszerű ismertetését a több mint 7 millió éves ciprusokról, megérintett bennünket a természet folytonosságának csodálata.
A ciprusok megőrzéséért tett erőfeszítések: a technikai megoldások, az anyagi erőforrások keresése hallatán, ámulhattunk az emberi ész találékonyságán, az emberek közti összefogás erején. Gyűjtsünk mi is, hogy unokáink is láthassák?!
A ciprusokat elhagyva egy kedves tárlatvezetővel gyönyörködhettünk a képtár gyűjteményében.
Az összejövetelen találkoztunk rég nem látott kollegákkal, és valódi „ötórai” teával, süteményekkel élveztük a beszélgetést, az együttlétet!
Köszönjük Mindazoknak, akik e szép délutánt megszervezték!
Napok múlva is mosolygott ránk ( a hölgyekre ) a nőnapi tulipán – ébren tartva az élményeket!
Várjuk a következőt!
Mindenkit szeretettel üdvözlök: Dr. Kékes Katalin
 

A rendezvényről készült képek megtekinthetőek a Képgalériában.

Módosítás dátuma: 2011. Április 05. Kedd, 07:49
 
Magyar Orvosokért Alapítvány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kamara   
2011. Április 01. Péntek, 08:12

Figyelem!

Magyar Orvosokért Alapítványt a Magyar Orvosi Kamara abból a célból hozta létre, hogy az arra rászorult tagjait, nehéz helyzetbe került kollégáinkat segítse. Az alapítvány Kuratóriuma rendszeresen összeül, a beérkezett támogatási kérelmeket az alapító okiratban foglaltaknak megfelelően véleményezi. Az így nyújtott anyagi támogatás az élet legkülönbözőbb helyzeteiben hozhat kedvezőbb fordulatot vagy átmeneti enyhülést a rászorulónak. A korábbi években a tagok főként közeli családtagjaik elvesztése esetén fordultak az Alapítványhoz. Az utóbbi időben emellett egyre gyakoribb a főként idős, nyugdíjas orvoskollégák kérelemmel való jelentkezése.

Drámai sorsok, szinte reménytelen helyzetek, tragédiák kerülnek papírra és megborzong az, aki az adott helyzetbe beleképzeli magát, hiszen semmi garancia nincs, hogy valamikor, valaki bármilyen okból nem kerülhet hasonlóan tragikus élethelyzetbe.

Alapítványunk célja, hogy lehetőség szerint minden rászorult MOK tag a kért támogatást megkaphassa. A kérelmek növekvő száma azonban előrevetíti az alapítvány anyagi alapjainak kimerülését, eddigi támogatási lehetőségek csökkenését.

Fontosnak tartjuk, hogy a támogatás ne csak jelképes legyen, hanem valóban nyújtson anyagi segítséget.

Kérjük, hogy adójának 1 %-ával támogassa a Magyar Orvosokért Alapítványt, hiszen ezzel nehéz helyzetbe került orvostársain segíthet.

 

A Magyar Orvosokért Alapítvány adószáma: 18014462-1-42

Módosítás dátuma: 2011. Április 01. Péntek, 08:15
 
Nyugdíjas Klub 2010. 12. 13. PDF Nyomtatás E-mail

A MOK B.-A.-Z. Megyei Területi Szervezete 2010. december 13.-án rendezte meg a lassan már hagyományosnak és rendszeresnek mondható Nyugdíjas Klub soron következő összejövetelét.

Bővebben...
 


 


Tisztelt Doktornő, Tisztelt Doktor Úr!
Állásajánlat az orvosok hozzátartozóinak!
A MOK Komplex Pénzügyi Tanácsadó Kft elindítása kedvező volt az orvosok körében. Erre tekintettel a cég új perspektívát tűzött ki maga elé, amelyben szeretnénk az Önök hozzátartozóikat előnyben részesíteni.
Tájékoztató:
Állásajánlat az orvosok hozzátartozóinak!

bottom
Készítette: Corvus Telecom Kft.
Küldöttek